20-04-2023 / 11:12

Раніше ми писали про те, що з липня 2021 р. знімається мораторій з продажу землі в Україні, а оренда землі державної та комунальної власності буде відбуватися через систему публічних аукціонів Прозорро.продажі.

Сьогодні, 24.06.2021 р., президент України Володимир Зеленський підписав ще один законопроект (№ 2195), що стосується Земельного Кодексу України та Закону України "Про оренду землі". Він надає роз'яснення з низки питань, що стосуються відкриття ринку землі в Україні.

Основні положення законопроекту, що стосуються змін до Земельного Кодексу України наведені нижче.

Стаття 127. Продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності або прав на них - доповнена пунктом "Не допускається відчуження орендованих земельних ділянок державної або комунальної власності без згоди орендаря"

Стаття 135. Земельні торги - доповнена переліком умов, за яких проведення земельних торгів є обов'язковим, а саме:

а) продаж земельних ділянок державної та комунальної власності, передача їх у користування за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, відповідних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування;
б) продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення всіх форм власності;
в) продаж земельних ділянок, прав емфітевзису, суперфіцію на них державним виконавцем, приватним виконавцем під час виконання рішень, що підлягають примусовому виконанню в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Продаж земельних ділянок, що перебувають у приватній власності, передача їх у користування, продаж прав емфітевзису, суперфіцію на них, крім випадку, визначеного пунктом "в" цієї частини, можуть здійснюватися на земельних торгах виключно з ініціативи власників земельних ділянок.

Це означає, що навіть фізичні особи (!), що володіють землею сільгосппризначення, отримають доступ до державних торгів Прозорро.продажі як організатори аукціонів, де вони отримають максимальний дохід від реалізації завдяки відкритій конкуренції!

Примітка! На сьогоднішній день публікувати аукціони в системі Прозорро.продажі можуть лише фізичні особи-підприємці (об'єкти вартістю від 500 тис. грн) та юридичні особи (без обмежень вартості). Чекаємо на зміни в регламенті ДП "Прозорро.продажі", що будуть внесені завдяки новинам з ринку землі.

Інші важливі положення статті 135:

  • Організатор земельних торгів з продажу земельної ділянки зобов’язаний письмово повідомити про проведення таких торгів суб’єкта переважного права на її купівлю не пізніше ніж за 30 календарних днів до дня проведення земельних торгів. Справжність підпису на повідомленні засвідчується нотаріально.
  • Суб’єкт переважного права має переважне право на придбання земельної ділянки у власність у разі її продажу, за умови, що він сплачує ціну, за якою продається така земельна ділянка, а в разі продажу через електронний аукціон – за умови, що він виконав вимоги до учасника земельних торгів та погоджується на сплату рівної цінової пропозиції, що є найбільшою із запропонованих учасниками аукціону.
  • Витрати (видатки), здійснені на підготовку лота для продажу на земельних торгах (крім випадків продажу на земельних торгах земельних ділянок приватної власності), відшкодовуються переможцем земельних торгів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
  • Реєстраційний внесок за лотом встановлюється у розмірі 0,1 мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на 1 січня року, в якому оприлюднюється оголошення про проведення земельних торгів. Гарантійний внесок становить 30 відсотків стартової ціни продажу земельної ділянки чи прав емфітевзису, суперфіцію або 30 відсотків стартового розміру річної орендної плати, але не може бути більше 2500 прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб законом про Державний бюджет України на 1 січня року, в якому проводяться земельні торги.
  • Умови, оголошені перед проведенням земельних торгів, не підлягають зміні під час укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки, прав суперфіцію, емфітевзису, договорів оренди землі, суперфіцію, емфітевзису.

Також у законопроекті деталізовані правила роботи в електронній торговій системі Прозорро.продажі, а саме:

  1. Підготовка лотів для продажу на земельних торгах.
  2. Підготовка до проведення та порядок проведення земельних торгів.
  3. Встановлення результатів земельних торгів.
  4. Оприлюднення результатів земельних торгів.

Нагадаємо, електронний майданчик The Tender надає безкоштовну консультаційну підтримку як продавцям, так і покупцям в сфері ринку землі. Номер телефону та адреса електронної пошти знаходяться в верхньому меню сайту, а також – доступне замовлення зворотного дзвінка. Зверніться до нас і на власному прикладі переконайтеся, що публічні аукціони «ПроЗорро.Продажі» – це просто, чесно і відкрито!

Поділитися:

Читайте також:

Всі новини