20-04-2023 / 11:11

Відповідно до закону № 552-IX, починаючи з 1 липня 2021 року в Україні власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення площею до 100 гектарів зможуть продавати свої ділянки через електронні торгові майданчики «ПроЗорро.Продажі». Продаж земельних ділянок сільгосппризначення державної та комунальної власності заборонена, але може здаватися в оренду, а не сільгосппризначення – як продаватися, так і здаватися в оренду.

Важлива інформація про запуск земельних аукціонів від «ПроЗорро.Продажі»:

  • на перших етапах процедура аукціонів щодо земельних торгів буде максимально спрощеною, щоб встигнути її запустити в короткі терміни прийняття закону;
  • запуск земельних торгів передбачає виключно роботу з аукціонами, без реєстрів і додаткових інтеграцій;
  • щоб опублікувати лот, організатору потрібно заповнити кадастровий номер і основні відомості про земельну ділянку;
  • при кваліфікації учасників буде присутній додатковий етап підтвердження оплати;
  • на торгових майданчиках буде присутній додаткова фільтрація по районам/населеним пунктам, в районі яких розташовані земельні ділянки.

Примітка! 13 травня 2021 року система «ПроЗорро.Продажі» оголосила, що модуль земельних торгів буде готовий не пізніше, ніж за 6 липня 2021 року до публікації перших лотів. Спочатку будуть запущені аукціони з оренди та продажу землі, а аукціони з переважним правом стануть доступні пізніше (точної дати поки ніхто не анонсував).

Хто зможе придбати землю з 2021 по 2024 рр.?

Ринок землі з 01.07.2021 по 31.12.2023 рр. буде затребуваний лише для дрібних господарств, так як на перших етапах продаж землі обмежується 100 гектарами в одні руки для фізичних осіб (з українським громадянством). Таких ділянок буде досить для організації ягідного бізнесу, але категорично не буде вистачати, якщо підприємство займається тваринництвом.

Примітка! Орендарі, які орендують землю з 2010 року, отримають переважне право на придбання. При цьому варто зауважити, що земельна ділянка може бути відчужена без відмови орендаря в двох випадках: якщо його стягне банк на погашення іпотеки або якщо власник подарує землі близькому родичу.

Хто зможе придбати землю з 2024 роки?

З 1 січня 2024 року можливість купівлі-продажу землі з обмеженням до 10 000 гектарів отримають юридичні особи, зареєстровані в Україні. Продаж державних і комунальних земель, як і раніше, буде заборонена, але доступна для оренди. Питання щодо права на покупку землі іноземними компаніями буде вирішуватися на всеукраїнському референдумі.

Примітка! Купівля землі доступна тільки для тих юридичних осіб, які створені і зареєстровані за законодавством України, а також учасниками яких є тільки громадяни України.

Online-підтримка The Tender

Торговий майданчик The Tender надає безкоштовну консультаційну підтримку як продавцям, так і покупцям в сфері ринку землі. Номер телефону та адреса електронної пошти знаходяться в верхньому меню сайту, а також – доступне замовлення зворотного дзвінка. Зверніться до нас і на власному прикладі переконайтеся, що публічні аукціони «ПроЗорро.Продажі» – це просто, чесно і відкрито!

Поділитися:

Читайте також:

Всі новини