Зачекайте
20-04-2023 / 11:06

З березня 2018 року в Україні набув чинності закон № 2269-VIII «Про приватизацію державного та комунального майна», згідно з яким мала приватизація може бути реалізована лише через систему «ПроЗорро.Продажі». Дана ініціатива стала частиною системної реформи економіки «ПроЗорро», орієнтованої на ліквідацію корупційних схем, формування чесної ринкової конкуренції та створення суспільного середовища для контролю всіх етапів малої приватизації.


Що таке мала приватизація?


Мала приватизація – це продаж державного та комунального майна, вартість якого не перевищує 250 млн гривень. Продаж активів здійснюється через систему «ПроЗорро.Продажі» (а точніше через акредитовані нею торговельні майданчики), яка дозволяє кожному бажаючому взяти участь у відкритих аукціонах і придбати цікаве йому майно.

Раніше аукціони з малої приватизації проходили в offline-режимі, а це тягнуло за собою ряд проблем. Так, наприклад, організаторам було невигідно рекламувати майбутні аукціони, так як «цікаві» лоти можна було продати «своїм» практично за безцінь за рахунок відсутності конкуренції. Ну а якщо хто і дізнавався про аукціон, то запущена бюрократична система жодним чином не давала можливості прийняти в ньому участь.

Зараз же мала приватизація є одним з найбільш успішних напрямків системи «ПроЗорро.Продажі». За два роки роботи мала приватизація принесла державі понад 2,5 млрд гривень, а це більше 8 тисяч аукціонів і 4 тисяч учасників. Причому саме на аукціонах з малої приватизації ціна лотів часто зростала більш ніж в 2-3 рази, що свідчить про наявність великого попиту на державні активи.


Хто і що продає на аукціонах малої приватизації?


Основними продавцями майна в процедурі малої приватизації виступають Фонд державного майна України (ФДМУ), органи місцевої влади, а також організації з державною часткою понад 50%. Причому кількість лотів останніх становить на 20-30% більше, ніж з боку ФДМУ, що робить систему «ПроЗорро.Продажі» ще й ефективним інструментом збагачення місцевих бюджетів.

Перелік майна, яке можна придбати на аукціонах малої приватизації:

  • - житлова нерухомість (квартири, будинки);
  • - комерційна нерухомість (магазини, адміністративні та офісні будівлі, готелі, табори);
  • - нежитлова нерухомість (гаражі, склади, цехи, майстерні, підвали і т. Д.);
  • - об'єкти соціально-культурного призначення (кінотеатри, бібліотеки);
  • - земельні ділянки;
  • - автомобілі (легкові, вантажні);
  • - промислове обладнання (трактори, комбайни, екскаватори, верстати і т. Д.);
  • - працюючі і зупинені підприємства;
  • - акції підприємств.


Примітка! Список лотів малої приватизації регулярно оновлюється органами місцевого самоврядування через процедуру затвердження переліку майна, що підлягає приватизації.


Як взяти участь в аукціоні малої приватизації?


В цілому, процедура аукціонів з малої приватизації через «ПроЗорро.Продажі» практично нічим не відрізняється від тих, що більшість бачила в кіно. Все просто. Організатор через акредитований торговельний майданчик виставляє лот, озвучує дату аукціону, реєструє всіх бажаючих і прозоро розігрує його між покупцями - хто більше запропонував, той і переміг.

Безпосередньо сама процедура продажу державного майна реалізується в 3 етапи:

1. Юридична або фізична особа проходить online-реєстрацію на акредитованій торговому майданчику (пройти реєстрацію можна за посиланням).

2. Вже зареєстрований користувач вибирає цікавий йому лот (ознайомитися з переліком лотів можна за посиланням), подає заявку на участь в аукціоні та оплачує гарантійний внесок.

3. В момент проведення аукціону всім учасникам розкриваються ставки інших потенційних покупців. В процесі учасники можуть по черзі піднімати ставки (не більше 3 разів). По закінченню аукціону торговий майданчик розкриває інформацію про учасників і визначає переможця з найбільш високою ставкою.

Якщо ж лот не був проданий або на нього не знайшлося покупця, система «ПроЗорро.Продажі» оголошує другий аукціон, але з початковою вартістю на 50% нижче, ніж була попередня. Якщо і по-вдруге лот не продається, починається третій аукціон, але вже на зниження, що робить можливість купити цікавить майно практично за безцінь.


Документи, необхідні для участі в аукціонах з малої приватизації для фізичних і юридичних осіб:

- Заява з ціновою пропозицією.
- Квитанції про оплату реєстраційного та гарантійного внесків (рахунки на оплату виставляє торговельний майданчик). Важливо: оплачувати необхідно тільки з банківського рахунку фізичної або юридичної особи, так як оплата через касу або термінал може стати причиною дискваліфікації учасника).
- Письмова згода щодо взяття на себе зобов'язань, описаних в умовах продажу.
- Заява-зобов'язання про оплату винагороди оператору електронного торговельного майданчика від переможця електронного аукціону.


Додаткові документи для юридичних осіб:

- Фінансова звітність (навіть нульова) за останній квартал або рік з відміткою податкової.
- Виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб.
- Інформація про кінцевий бенефіціарного власника, а якщо такого немає - про його відсутність із зазначенням причини.


Додаткові документи для фізичних осіб:

- Копія паспорта.


Примітка! Всі документи в обов'язковому порядку повинні бути завантажені на торговельний майданчик не пізніше ніж за 1 годину до моменту завершення прийому заявок на участь в аукціоні. В іншому випадку заявка може бути дискваліфікована.


Скільки коштує участь в аукціоні малої приватизації?


Вартість реєстрації в аукціоні складає 20% від мінімальної заробітної плати станом на 1 січня року, в якому відбувається оплата. Ця сума переводиться на рахунок організатора аукціону (ФДМУ, місцевій владі і т. д.) і не повертається клієнтові. Також учасники оплачують гарантійний внесок - 20% від стартової вартості лота, який повертається учаснику в разі поразки в аукціоні або використовується для оплати винагороди торговельного майданчика, якщо учасник переміг.


Сума винагороди торговельного майданчика:

  • на лот до 4 млн грн - 4% від кінцевої вартості об'єкта приватизації;
  • на лот від 4 млн до 64 млн грн - 2,5%;
  • на лот від 64 млн грн - 1%;

  • Примітка! Якщо переможець аукціону відмовляється від підписання договору або його дискваліфікують, гарантійний внесок надсилається організатору (ФДМУ, комунальним підприємствам та ін).


    Консультація з малої приватизації


    Якщо у вас виникли питання по малу приватизацію і роботі торгових майданчиків «ПроЗорро.Продажі», звертайтеся за безкоштовною консультацією до менеджерів The Tender. Наша компанія надає безкоштовну консалтингову підтримку протягом усього циклу процедури торгів - від реєстрації до завершення приватизації. Зв'язатися з нами можна за номером телефону +38 067 333 78 00 або скориставшись функцією зворотного дзвінка на сайті.


    Список актуальних аукціонів з малої приватизації знаходиться за посиланням.

    Поділитися:

    Читайте також:

    Всі новини