Зачекайте
20-04-2023 / 11:10

У 2018 році процедура малої приватизації стала частиною антикорупційної системи «ПроЗорро.Продажі», що зробило її публічною і доступною для більшості громадян України. Основними нововведеннями після модернізації стали: електронна процедура аукціонів з малої приватизації та електронний реєстр об'єктів малої приватизації. Однак разом з цим змінився і порядок ініціації приватизації майна державної власності, про що, власне, піде мова в даній статті.

Хто може ініціювати приватизацію держмайна?

Право на ініціацію приватизації державного майна поширюється як на юридичні, так і на фізичні особи. Будь-хто з них має можливість подати запит на внесення державної власності до реєстру об'єктів малої приватизації і в подальшому взяти участь в аукціоні. За безпосереднє затвердження та внесення об'єктів до реєстру відповідає Фонд державного майна України.

Також реєстри об'єктів приватизації регулярно поповнюють органи управління державним майном, аналізуючи господарську діяльність підприємств з прогнозуванням потенційного доходу і соціально-економічних наслідків від приватизації. Як показує практика, найчастіше органи управління держмайном ініціюють приватизацію нерухомості, яка не використовується за призначенням понад 3 роки. Решта об'єктів – ініціатива потенційних покупців.

Як ініціювати внесення держмайна
до реєстру об'єктів приватизації?

Відповідно до ст. 11 Закону «Про приватизацію державного та комунального майна», щоб ініціювати приватизацію об'єкта державної власності, необхідно подати заяву на його включення до реєстру малої приватизації. Форма заяви різниться в залежності від юридичного статусу ініціатора:

  • для юридичних осіб - завантажити;
  • для фізичних осіб - завантажити.

Примітка! Якщо оціночна вартість об'єкта перевищує 250 млн гривень, він вноситься до реєстру великої приватизації, принципи реалізації якої істотно відрізняються і не пов'язані з системою «ПроЗорро.Продажі».

Якщо ж у ініціатора недостатньо інформації для заповнення заяви, він може скористатися допоміжними інформаційними порталами. У більшості випадків для цього достатньо:

  1. Подати заявку на надання відомостей або витягу з Єдиного реєстру державного майна (докладніше тут – http://www.spfu.gov.ua/ua/content/spf-stateproperty-iproviding.html).
  2. Скористатися пошуком інформації по господарським суб'єктам на сайті Фонду державного майна (доступно за посиланням – http://www.spfu.gov.ua/ua/list/spf-stateproperty-entities.html).

До заяви про внесення об'єкта до реєстру малої приватизації ініціатор повинен додати такі документи:

  • Для фізичних осіб:
    • копію паспорта.
  • Для юридичних осіб:
    • витяг з Єдиного державного реєстру юр. осіб;
    • копію паспорта представника юр. особи;
    • доручення, що свідчить про право представляти юр. особу.

Примітка! Всі копії документів повинні мати підпис, прізвище та ініціали підписанта, відмітку «Згідно з оригіналом», а також дату підписання документів.

Готовий пакет документів необхідно відправити в регіональне відділення Фонду державного майна України по місцю розташування об'єкта приватизації. Відповідь щодо внесення об'єкта до реєстру малої приватизації прийде протягом 35 днів з моменту отримання заяви Фондом.

Супровід ініціації внесення держмайна
до реєстру об'єктів приватизації

Торгівельний майданчик The Tender надає консалтингову підтримку та супровід клієнтів з питань ініціювання внесення держмайна до реєстру об'єктів малої приватизації. Коли об'єкт буде внесений до реєстру, персональний менеджер клієнта також надасть допомогу з приводу участі в аукціоні та укладення договору. За більш детальною інформацією звертайтесь за номером +38 (067) 333 7800 або на електронну пошту Info@thetender.com.ua.

Поділитися:

Читайте також:

Всі новини