Зачекайте
20-04-2023 / 11:11

Практика торгового майданчика The Tender показує, що до сих пір частина украінців досить часто плутають системи «ПроЗорро.Продажі» і «ПроЗорро.Закупівлі». Так, вони схожі у багатьох принципах, але призначення у них кардинально різні. Щоб розібратися в плутанині, ми, спільно з тендерним агентством PRZRR, вирішили розповісти про відмінності систем «ПроЗорро».

Що таке «ПроЗорро.Продажі»?

Якщо говорити простими словами, то «ПроЗорро.Продажі» – це сервіс по реалізації всього, що належить державі. Раніше продаж державного майна здійснювався через закриті offline-аукціони «з молотка». Про такі торги, як правило, було обізнане вузьке коло осіб, що в підсумку перетворювалося в корупційні схеми – ліквідні лоти продавалися за копійки для «своїх».

У 2016 році з ініціативи Фонду гарантування вкладів була створена система «ПроЗорро.Продажі», орієнтована на продаж активів ліквідованих банків. Це поклало початок продажу державних активів в електронному та, що найголовніше, загальнодоступному і прозорому форматі. Рік за роком в систему почали переходити інші напрямки.

Основні напрямки системи «ПроЗорро.Продажі» на момент 2021 року:

  • мала приватизація;
  • продаж активів компаній-банкрутів;
  • продаж активів банків-банкрутів;
  • продаж і оренда активів державних і комунальних підприємств;
  • оренда землі (активи Госгеокадастра);
  • продаж необробленої деревини;
  • продаж дозволів щодо використання державних надр;
  • продаж і оренда активів «Укрзалізниці», «Укроборонпром», «Укрпошти» та інших державних підприємств;
  • комерційні торги з продажу та оренди активів приватних компаній.

Варто відзначити, що «ПроЗорро.Продажі» щорічно розширюється, пропонуючи своїм користувачам все більше і більше нових напрямків. Так, наприклад, в червні 2021 року в систему перейшов напрямок з продажу землі сільськогосподарського призначення до 100 гектар, а в 2024 році стане доступна продаж ділянок від 100 гектар.

Що таке «ПроЗорро.Закупівлі»?

«ПроЗорро.Закупкі» – це online-платформа, на якій державні (і не тільки) підприємства оголошують тендери на закупівлю послуг або товарів, тоді як представники бізнесу змагаються на торгах за можливість реалізації замовлення. Сфера діяльності системи «ПроЗорро.Закупкі» регулюється Законом України «Про державні закупівлі» та Міністерством економіки України.

Як і у випадку з «ПроЗорро.Продажі», до 2016 року сфера державних закупівель була закритою і корумпованою. Інформація про держзамовлення публікувалася ДП «Зовнішторгвидав» лише в газеті «Вісник державних закупівель» тиражем в кілька сотень примірників, які в свою чергу були доступні лише «обраним». Більш того, щоб подати заявку на участь в тендері, підприємцям доводилося проходити «бюрократичний пекло», в зв'язку з чим їх мотивація зводилася до мінімуму.

У 2016 році спільними зусиллями Міністерство економіки України, громадська організація Transparency International Ukraine, IT-компаня Quintagroup, а також приватні торгові майданчики розробили електронну систему державних закупівель ProZorro. В цей же рік Quintagroup передали систему на баланс ДП «ПроЗорро», створеного на базі ДП «Зовнішторгвидав». З 1 квітня 2016 року система «ПроЗорро.Закупівлі» стала обов'язковою для центральних органів влади і підприємств-монополістів, а з 1 серпня 2016 року – для інших публічних замовників.

Консалтингова підтримка

Торговий майданчик The Tender забезпечує консалтингову підтримку по аукціонах «ПроЗорро.Продажі», від моменту подачі заявки на участь до підписання договору переможцем. Зверніться до наших менеджерів і дізнайтеся, як перемагати в торгах і не потрапити під дискваліфікацію.

Якщо ж ви вирішили взяти участь в тендері «ПроЗорро.Закупівлі», то звертайтеся до тендерного агентство PRZRR. Вузькопрофільні юристи надають комплексний супровід учасників в системі «ПроЗорро.Закупкі», що включає аналіз тендерної документації, збір і перевірку необхідних для участі в аукціоні документів, підготовку та публікацію пропозицій, а в спірних ситуаціях – допомогу з подачею скарг в АМКУ і представництва Госаудітслужби. Більш докладно про агентство PRZRR читайте за посиланням https://przrr.online/. Якщо є питання - ми на них відповімо, якщо є тендер – ми в ньому переможемо.

Поділитися:

Читайте також:

Всі новини