Зачекайте
20-04-2023 / 11:07

Починаючи з 2019 року оренда нерухомості стала одним з найуспішніших напрямків системи «ПроЗорро.Продажі». Щорічно кількість лотів в даному сегменті активно зростає: в 2017 р - 96 лотів, в 2018 р - 2 340 лотів, в 2019 р - 8 440 лотів. Загальний дохід з аукціонів оренди нерухомості за 2017-2019 рр. склав 10,29 млн гривень. При цьому процедура оренди нерухомості через «ПроЗорро.Продажі» стала вельми вигідною ініціативою як для держави, так і для підприємців. До її запуску велика частина нерухомості або здавалася нелегально, або не використовувалася за призначенням, але при цьому виступала в ролі додаткової статті витрат на утримання (ремонт, опалення і т. д.).

Примітка! Закон про оренду державного та комунального майна, прийнятий 1 лютого 2020 року, істотно спростив процедуру оренди державної нерухомості для підприємців. Зробивши інформацію про передачу нерухомості в оренду публічною, система «ПроЗорро.Продажі» забезпечила зручність для моніторингу ліквідних пропозицій і доступність для участі в торгах.


Хто здає в оренду нерухомість
через «ПроЗорро.Продажі»?

Основну частку ринку оренди нерухомості на «ПроЗорро.Продажі» складають державні організації або великі публічні компанії. Серед таких варто виділити ПАТ «Укрпошта», ПАТ «Укртелеком», АТ «ПУМБ», ДК «Укроборонпром», АТ «Укрзалізниця», ТОВ «Нова пошта», АТ «Укрексімбанк», КП «Жилкомсервіс» та інші. Великі представники ринку, такі як ПАТ «Укрпошта», виходячи на ринок «ПроЗорро.Продажі», формують тренд, переслідуваний і малими компаніями. Як результат, кількість організаторів, а разом з ними і кількість пропозицій, щорічно збільшується майже вдвічі.


Яку нерухомість можна взяти в
оренду через «ПроЗорро.Продажі»?

Через систему «ПроЗорро.Продажі» можна орендувати нерухомість абсолютно будь-якого можливого формату, будь то 1 м2 для розміщення банкомату або велике адміністративне приміщення в центрі міста. Втім, серед найбільш поширених лотів можна виділити:

  • - офісні приміщення;
  • - склади, ангари і гаражі;
  • - житлові будівлі;
  • - бази відпочинку;
  • - розважальні комплекси та багато іншого!
Примітка! Регламент «ПроЗорро.Продажі» не може обмежити організатора аукціону в публікації того чи іншого лота, якщо це не суперечить закону України. Відповідно, серед лотів на оренду можуть зустрічатися як ліквідні, так і неліквідні пропозиції.


Скільки коштує оренда нерухомості
через «ПроЗорро.Продажі»?

Орендна ставка на нерухомість в системі «ПроЗорро.Продажі» багато в чому залежить від стану і місця розташування об'єкта. Однак у великих містах, таких як Київ, Харків чи Дніпро, середня планка вартості оренди, як правило, варіюється в діапазоні 150-300 грн за 1 м2. Також експерти відзначають, що найчастіше стартова ціна на оренду нерухомості розраховується як 1 % в місяць від балансової або оціночної вартості.

Примітка! У деяких випадках на орендну ставку впливає площа приміщень загального користування (гаражі, склади, туалети і т. д.). Причому відсоток націнки за такі приміщення може варіюватися від 5 до 20%.


Як взяти в оренду нерухомість
через «ПроЗорро.Продажі»?

Щоб взяти участь в торгах по оренді нерухомості через систему «ПроЗорро.Продажі», необхідно зареєструватися на торговому майданчику The Tender чи іншому акредитуватися системою ресурсі. На самому сайті «ПроЗорро.Продажі» взяти участь в торгах неможливо, так як система виступає в ролі бази даних лотів.

Після реєстрації і вибору нерухомості, учасник повинен:

  1. 1. Подати ряд необхідних документів, які обумовлені вимогами до учасників аукціону.
  2. 2. Оплатити гарантійний і реєстраційний внески.
  3. 3. Подати цінову пропозицію на участь в аукціоні.

Сам же аукціон з оренди нерухомості проходить в 3 етапи і, як правило, триває від 30 хвилин до 12 годин (в залежності від кількості учасників). Кожен учасник (починаючи з того, який подав найнижчу цінову пропозицію) по черзі підвищує ставку, перекриваючи пропозиції конкурентів. При цьому варто відзначити, що навіть якщо хтось зробив неконкурентное пропозицію, відмовлятися від аукціону не варто. При дискваліфікації переможця право на оренду переходить учаснику, який посів у аукціоні друге місце.

Отримати більш детальну інформацію, що стосується оренди нерухомості через «ПроЗорро.Продажі», можна скориставшись безкоштовною консультацією від The Tender. Щоб зв'язатися з менеджером скористайтеся формою зворотного зв'язку або звертайтеся за контактами з відповідної сторінки «Контакти».

Поділитися:

Читайте також:

Всі новини