Зачекайте
20-04-2023 / 11:10

4 грудня 2019 року Кабінет міністрів України затвердив порядок, відповідно до якого реалізація конфіскованого майна на митницях можлива виключно через відкриту систему електронних торгів. Відповідальним за проведення митних аукціонів було призначено державне підприємство «ПроЗорро.Продажі» (раніше торги проводилися через систему «СЕТАМ»).

Максим Нефьодов, глава Державної митної служби України, стверджує, що продаж конфіскованого майна через систему «ПроЗорро» не тільки забезпечить прозору процедуру торгів, а й зробить її більш доступною для громадян. Також він додав, що дана реформація може підвищити обсяг фінансових надходжень до державного бюджету до 15-20%.

Що можна купити на митних аукціонах?

Перелік митного майна, що підлягає продажу через торговельні майданчики «ПроЗорро.Продажі», позначений в Митному кодексі України. До таких товарів можна віднести:

  1. Транспортні засоби, що зберігаються на складах органів доходів і зборів та за якими не повернувся власник або уповноважена особа до закінчення встановленого терміну.
  2. Майно, яке було виявлено під час виконання митного контролю, а його власник не був ідентифікований до закінчення терміну зберігання.
  3. Майно, від якого відмовилися на користь держави або терміни його зберігання під митним контролем закінчилися.
  4. Майно, яке має короткий термін придатності, включаючи те, що було вилучено через порушення правил митниці.

Серед найбільш цікавих лотів митних аукціонів варто виділити імпортні автомобілі, які можна придбати в середньому на 20-30% дешевше, ніж в салоні. Також користуються популярністю збірні лоти з смартфонів. Так, наприклад, досить часто в систему «ПроЗорро.Продажі» потрапляють комплекти з 10-20 смартфонів марки Apple.

Хто може брати участь в митних аукціонах?

Митні аукціони доступні як для фізичних, так і для юридичних осіб (включаючи нерезидентів України). В цілому, сама суть системи «ПроЗорро.Продажі» передбачає формування торгової і конкурентного середовища, доступного для всіх бажаючих. Щоб взяти участь в аукціоні, користувачеві необхідно зареєструватися на торговому майданчику, подати заявку на участь в аукціоні, а також оплатити гарантійний і реєстраційний внески.

Як проходять митні аукціони?

Продаж митного майна через систему «ПроЗорро.Продажі» здійснюється за допомогою аукціонів і редукціонів. Аукціони проходять за схемою підвищення ціни відповідно до ставок учасників протягом трьох раундів – хто зробив найбільшу ставку, той і переміг. Редукціон характеризується покроковим зниженням ціни лота до першої ставки учасника, після чого починається етап на підвищення, якщо в торгах бере участь більше двох осіб. При цьому останнє слово в редукціоні залишається за учасником, який зробив першу ставку.

Як шукати митні аукціони?

Найбільш простий спосіб пошуку митних аукціонів на торгових майданчиках «ПроЗорро.Продажі» – фільтрація лотів по продавцю. Іншими словами, користувачеві потрібно в блоці пошуку задіяти «розширений пошук» і в рядку «замовник» вказати ЄДРПОУ або назву конкретної митниці українською мовою.

Також торгова площадка The Tender розробила додаток моніторингу лотів в системі «ПроЗорро.Продажі», до якого можна підключитися через Viber (посилання на додаток). У випадку з митним конфіскатом користувач програми може підписатися на повідомлення і коли та чи інша митниця опублікує нові лоти в системі – повідомлення одразу ж прийде в Viber користувача.

Поділитися:

Читайте також:

Всі новини