Зачекайте
20-04-2023 / 11:08

Нерухомість – один з найрозповсюдженіших активів інвестування в Україні завдяки високій рентабельності (від 8 до 20 % в рік) та безпеці захисту фінансів. Якщо нерухомість має попит, її можливо здавати в оренду, а якщо її потенціал був переоцінений, актив можливо продати по собівартості або дорожче. В зв’язку з цим система державних аукціонів «ПроЗорро.Продажі» за останні кілька років отримала широку популярність серед інвесторів, адже там можливо придбати квартиру, будинок або комерційну нерухомість за привабливими цінами: більш ніж на 30 % дешевше від традиційного ринку нерухомості.


Як придбати нерухомість через систему «ПроЗорро.Продажі»?


Процедура купівлі нерухомості через систему «ПроЗорро.Продажі» здійснюється через торговельні майданчики за процедурою аукціонів. Щоб прийняти участь в аукціоні, користувачу необхідно виконати наступні дії:

  1. 1. Знайти цікавий об’єкт на торгівельному майданчику.
  2. 2. Зареєструватись за посиланням.
  3. 3. Подати заявку на участь в аукціоні.
  4. 4. Прийняти участь в аукціоні.
  5. 5. Підписати договір з Організатором аукціону.


Примітка! Користувачам, котрі планують вперше взяти участь у аукціоні «ПроЗорро.Продажі», торгівельний майданчик The Tender пропонує безкоштовну консалтингову підтримку починаючи з реєстрації і закінчуючи підписанням договору.


Як шукати нерухомість на торговельних майданчиках «ПроЗорро.Продажі»?


Для пошуку аукціонів з продажу нерухомості в системі «ПроЗорро.Продажі» торгівельний майданчик The Tender пропонує систему розширеного пошуку (див. малюнок 1).

  1. Меню пошуку – система пошуку/фільтрації лотів за ключовими словами (наприклад, “офіс в Києві”, “квартира Львів” та ін.).
  2. Статус аукціону – фільтр для відображення тільки актуальних аукціонів, в яких можна взяти участь (оберіть статус «прийняття заяв на участь»).
  3. Регіон/місто – фільтр по регіонам та містам (якщо локація не принципова, ці поля можна залишити пустими).
  4. Площа – фільтр по обсягу площі нерухомого майна (можливо відобразити лот в діапазоні “від” і “до”).
  5. Вартість – фільтр по вартості нерухомого майна (аналогічно фільтру по площі допускає сегментацію по діапазонам).


Примітка! Також аукціони можна фільтрувати за іншими параметрами (наприклад, по організатору аукціону), але це потрібно робити лише в тих випадках, якщо метою пошуку є якийсь конкретний аукціон.


Як проходять аукціони з продажу нерухомості через «ПроЗорро.Продажі»?


Система «ПроЗорро.Продажі» дозволяє проводити аукціони за двома типами: англійським (на зростання) та голландським (на зниження).

  • Англійський аукціон – процедура торгів, котра ґрунтується на встановленні мінімальної стартової ціни та її покроковому збільшенню у розмірі ставок, котрі пропонують учасники аукціону.
  • Голландський аукціон – процедура торгів, котра ґрунтується на встановленні максимальної стартової ціни та її покроковому зменшенню до першої ставки учасника аукціону.


Примітка! Більшість аукціонів з продажу нерухомості проходять по англійській системі, в той час як правила голландського аукціону поширюються на лоти, котрі не продаються протягом тривалого часу.


Як зареєструватися у системі «ПроЗорро.Продажі» для участі у аукціонах з продажу нерухомості?


Реєстрація та подача документів для участі в аукціонах «ПроЗорро.Продажі» здійснюється в електронній формі на акредитованому торгівельному майданчику. Зареєструватися на офіційному сайті prozorro.sale неможливо, тому що дана система виконує роль центральної бази даних, в той час як торговельні майданчики – оператора торгів.

Для реєстрації аккаунта учасника користувач повинен в електронній формі подати наступний пакет документів:


  • Для фізичної особи:
    • 1. паспорт (1, 2 ст., адреса реєстрації);
    • 2.  ідентифікаційний код.

  • Для фізичної особи-підприємця:
    • 1. паспорт (1, 2 ст, адреса реєстрації);
    • 2. ідентифікаційний код;
    • 3. витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

  • Для юридичної особи:
    • 1. витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;
    • 2. наказ про призначення директора (або копію Статуту/Витяга зі Статуту з повним переліком повноважень керівника).

  • Заявка на реєстрацію надсилається в центр обробки торгівельного майданчика, де перевіряються документи та надається підтвердження. В середньому термін активації облікового запису не перевищує 2 робочих годин.

Як подати заявку на участь в аукціоні через систему «ПроЗорро.Продажі»?


Після активації облікового запису в системі учасник має змогу подавати заявки на участь в аукціоні. Варто звернути увагу, що аукціони можуть містити унікальні вимоги до учасників. Тому перед тим, як робити заявку, необхідно детально ознайомитись з описом аукціону та прикріпленими до нього документами.

Щоб прийняти участь в аукціоні «ПроЗорро.Продажі», потрібно:

  1. 1. Відкрити аукціон, в якому бажаєте прийняти участь.
  2. 2. Натиснути на кнопку «Взяти участь», яка направить до сторінки оформлення заявки.
  3. 3. Отримати квитанції та сплатити гарантійний та реєстраційний внески.
  4. 4. Надати закриту цінову пропозицію (іншими словами, зробити стартову ставку).
  5. 5. Приєднати додаткові документи (копії, заяви), якщо цього вимагають умови аукціону.


Важливо! Заявка на англійський аукціон має бути подана до 20:00 (по деяким типам аукціонів до 18:00) календарного дня, що передує даті аукціону. На голландський аукціон можна податися навіть в день, коли він проходить. Конкретний час вказується в оголошенні.


Як проходять аукціони з продажу нерухомості в системі «ПроЗорро.Продажі»?


Кожен учасник, який подав заявку, отримує унікальне посилання на свою електронну пошту. Посилання направляє учасника на сторінку проведення аукціону, де і здійснюється процедура торгів за голландською або англійською формою.


Англійський аукціон (аукціон на збільшення стартової ціни)

Принцип англійського аукціону полягає в тому, що є стартова ціна лоту і протягом аукціону вона буде зростати залежно від ставок учасників. Хто надасть найкращу пропозицію, той і стане переможцем аукціону.

Англійський аукціон проходить в 3 раунди, протягом яких учасники роблять свої ставки. Перед початком аукціону всі учасники надають закриті цінові пропозиції. Від розміру цієї пропозиції буде залежати хто буде робити ставки першим, а хто - останнім. Простіше кажучи, хто надав найкращу пропозицію, того слово буде останнім у наступному раунді. Тому дуже важливо підійти до питання подання закритої цінової пропозиції з максимальною уважністю та розрахунком.


Приклад

Ви плануєте прийняти участь в аукціоні з продажу нерухомого майна. Стартова ціна заявлена Організатором аукціону – 100 тис. грн. Ваша початкова ставка становить 150 тис. грн. Коли починається аукціон закриті цінові пропозиції всіх учасників стають публічними. На цей же аукціон зареєструвались ще 2 учасники з ціновими пропозиціями 120 тис. (учасник 2) і 100 тис. грн (учасник 3). Таким чином, пропозиції у порядку збільшення розташовані так:

  1. Учасник 3 - 100 тис. грн.
  2. Учасник 2 - 120 тис. грн.
  3. Учасник 1 (ви) - 150 тис. грн.

Перший раунд аукціону буде проходити саме в такому порядку: спочатку свою ставку може підвищити учасник 3, потім учасник 2 і останнім пропозицію надаєте ви. Після завершення раунду аукціону система знову відсортує учасників за величиною пропозиції і далі за таким же принципом відбудуться ще два раунди підвищення ставок. Ось чому той, хто надав закриту цінову пропозицію найвищою, зазвичай перемагає у аукціоні.


На що треба звернути увагу

  1. 1. Мінімальна кількість учасників аукціону від цього залежить вірогідність того, що аукціон відбудеться. Якщо мінімальна кількість учасників 2, то у випадку відсутності інших претендентів на лот крім вас аукціон не відбудеться.
  2. 2. Перед поданням заявки на участь в аукціоні ретельно ознайомтеся з усіма документами аукціону, оскільки в деяких випадках можуть бути встановлені додаткові умови стосовно проведення торгів (наприклад, надання додаткових документів або накладення додаткових витрат на покупця при оформленні угоди). У разі наявності будь-яких запитань зв’яжіться зі службою підтримки майданчика і отримайте професійну консультацію.


Висновок: щоб перемогти в англійському аукціоні дуже важливо провести попередній аналіз об’єкта і умов проведення аукціону, а також зробити конкурентну закриту цінову пропозицію.


Голландський аукціон (аукціон на зниження стартової ціни)

Особливість голландського аукціону полягає в тому, що протягом процедури торгів ціна лоту знижуватиметься до рівня, встановленого організатором (зазвичай від 20 % до 99 %). Аукціон проходить майже цілий день, а кожні 5 хвилин ціна знижується на 1 %.


Примітка! Зареєструватись на голландський аукціон учасники мають можливість навіть коли він уже почався і проходить.


В процесі аукціону кожен учасник слідкує за вартістю, а коли ціна знижена до рівня, який влаштовує одного з учасників, він може надати свою пропозицію. Коли це відбулося, аукціон вважається «зупиненим», але не закінчується: усім потрібно дочекатись, коли ціна буде знижена до мінімального рівня. Далі відкривається інформація про ставку учасника, що зупинив аукціон, і починається другий етап - етап закритих пропозицій.

На цьому етапі ставки робляться наосліп, тобто ніхто не знає якою буде пропозиція інших учасників аукціону. Після того, як пропозиції надані, ставки відкриваються і за учасником, що зупинив аукціон, залишається останнє слово. Він може надати найвищу пропозицію або залишити свою ставку без змін, якщо не бажає викупити об’єкт за сформованою іншими учасниками максимальною ціною.


Приклад

Реальний аукціон, що пройшов у січні 2020 року: https://ea2.openprocurement.auction/insider-auctio.... Як ми бачимо із результатів, всього на аукціоні було два учасники. Кожні 5 хвилин ціна зменшувалась на 1 % від стартової і о 11:34 годині один з учасників зупинив аукціон, надавши ставку 18 393,67 грн. Аукціон продовжувався далі і закінчився о 16:19, після чого почався етап закритих цінових пропозицій, під час якого другий учасник надав пропозицію 21 000 грн. Ця ставка відкрилася учаснику, що зупинив аукціон, і почався етап відкритих цінових пропозицій, протягом якого останній зробив ставкуу розмірі 22 000 грн. і переміг у торгах.


Висновок: щоб перемогти у голландському аукціоні, важливо не тільки розуміти ринкову вартість нерухомості, що продається, але й вчасно зупинити аукціон, надавши конкурентну пропозицію.


Нагадаємо, торгівельний майданчик The Tender надає безкоштовну консалтингову підтримку з приводу участі у аукціонах «ПроЗорро.Продажі». Кваліфікований спеціаліст допоможе зареєструватися, подати заяву на участь, а також підготувати усі необхідні документи. Щоб скористатися послугою, звертайтесь по номеру телефона на сайті або на електронну адресу Info@thetender.com.ua.

Також у 2020 році команда The Tender запустила Viber-Bot, який забезпечує миттєвий пошук об’єктів за ключовими словами та іншими параметрами (наприклад, по типу аукціону, статусу, категорії і т. д.). Важливою функцією сервісу є автоматичне сповіщення користувачів при появі нових лоті за завчасно визначеними критеріями. Підключитися до Viber-Bot від The Tender можливо за посиланням – https://tinyurl.com/y5reovap.

Поділитися:

Читайте також:

Всі новини