Зачекайте
20-04-2023 / 11:10

З 1 лютого 2020 року продаж необробленої деревини, заготовленої постійними лісовими господарствами, можлива виключно через електронні аукціони системи «ПроЗорро.Продажі». Таким чином держава виключила схему прямої поставки деревини, при якій штучно завищувалася ціна, а для постачальників діяла система «відкатів».

Примітка! Лісові господарства, чистий дохід яких за 2018 рік перевищує 10 млн гривень, зобов'язані виставляти на електронні аукціони «ПроЗорро.Продажі» не менше 25 % щомісячних запланованих обсягів заготівлі необробленої деревини. Лоти з цих 25 % повинні бути сформовані з деревини одного сортименту обсягом не менше 150 куб. метрів або мати стартову ціну не менш як 200 000 грн.

Продати необроблену деревину
через «ПроЗорро.Продажі»

Щоб опублікувати лот з продажу необробленої деревини в системі «ПроЗорро.Продажі», продавець (лісове господарство), повинен зареєструватися на торгівельному майданчику The Tender. Відразу варто відзначити, що реєстрація, як і публікація лотів, на майданчику є безкоштовною. Далі продавець повинен підписати договір (драфт договору можна скачати за посиланням) з торгівельному майданчиком про співпрацю в сфері продажу необробленої деревини.

Примітка! Перед публікацією лота рекомендується ознайомитися з нормативно-правовими актами, що регулюють продаж деревини, а саме постановою КМУ № 1178 та Регламентом роботи електронних торгівельних майданчиків для продажу необробленої деревини.

Безпосередньо публікація лота в системі «ПроЗорро.Продажі» здійснюється через особистий кабінет майданчика The Tender. Щоб опублікувати лот, потрібно підготувати наступні дані:

  • контактні дані продавця;
  • назву та опис лота;
  • інформацію про склад;
  • стартову ціну лота;
  • дату початку аукціону;
  • таблицю «лот аукціону»;
  • приклад договору купівлі-продажу.

У разі виникнення труднощів, менеджер торгівельного майданчика може надати безкоштовну консалтингову підтримку по публікації лота на торги. Вся подальша процедура до укладення договору про купівлю-продаж після публікації лота здійснюється без участі продавця.

Після успішного проведення аукціону у організатора є 1 робочий день на перевірку документів, наданих покупцем перед участю. Якщо не виявлено суттєвих відхилень (наприклад, неправдивої інформації), організатор за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП) підписує протокол, який перед цим вже повинен бути підписаний переможцем аукціону і майданчиком. Далі підписаний протокол публікується організатором торгового майданчика через особистий кабінет.

Заключний етап – підписання договору з покупцем. Договір повинен бути підписаний протягом 10 робочих днів після дня аукціону. Покупець повинен внести передоплату за укладеним договором не пізніше, ніж через 10 робочих днів після його укладення. Відразу після надходження передоплати організатор так само, як і протокол, публікує підписаний договір на електронному майданчику.

Купити необроблену деревину
через «ПроЗорро.Продажі»

Процедура покупки необробленої деревини через «ПроЗорро.Продажі» нічим не відрізняється від інших напрямків торгів. Користувачеві все так же потрібно зареєструватися на торгівельному майданчику, знайти відповідний лот, подати заяву на участь, сплатити гарантійний і реєстраційний внески, взяти участь в торгах і перемогти.

Як говорилося раніше, для організатора торгів всі дії з боку торгівельного майданчика є безкоштовними (включаючи консультаційну підтримку). Учасникам же необхідно сплатити гарантійний та реєстраційний внески, обумовлені законом України.

Гарантійний внесок: 5% від стартової ціни лота.

Реєстраційний внесок:

  • якщо ціна лота до 300 000 грн – 340 грн;
  • якщо ціна лота від 300 000 до 1 млн грн – 510 грн;
  • якщо ціна лота від 1 млн грн – 1 700.

Також варто зауважити, що в разі поразки в аукціоні гарантійний внесок повертається учаснику в повному обсязі. Якщо ж учасник переміг, то з суми гарантійного внеску вираховується 1,5 % від підсумкової ціни продажу лота в рахунок оплати винагороди торгівельного майданчика.

Примітка! Лоти лісових господарств Закарпатської області, які продаються за регламентом ЦБД-2, а не за постановою Кабінету міністрів України від 4.12.2019 №1178, мають наступну тарифікацію: гарантійний внесок – 5 % від стартової ціни лота, реєстраційний внесок – відсутній, винагорода торгівельного майданчика – 0,5 % від ціни продажу лота.

Самі ж аукціони практично завжди проходять по англійській формі, тобто постачальник пропонує стартову ціну, а учасники підвищують ставки: хто запропонує більшу, той і виграв. Якщо переможця не буде визначено, аукціон проводиться знову, але стартова ціна зменшується (не нижче, ніж собівартість лота).

Моніторинг лотів по необробленій деревині

Торгівельний майданчик The Tender розробив безкоштовний інструмент у вигляді Viber-боту для відстеження публікації лотів за різними критеріями. Так, наприклад, кожен бажаючий може в 5 кліків підписатися на повідомлення про появу лотів з продажу деревини. Щоб скористатися інструментом, переходите за посиланням Viber-бот з мобільного пристрою, на якому встановлено додаток Viber.

Поділитися:

Читайте також:

Всі новини